Het Kenniscentrum Biobased Economy zoekt een Projectleider Hanze Sequencing Facility.
Context
Binnen het lectoraat Data Science for Life Science and Health werken we aan het genereren en analyseren van grote datasets met behulp van geavanceerde statistische methodes en algoritmes gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het onderzoek binnen het lectoraat Biomolecules and Health richt zich op de moleculaire processen die betrokken zijn bij gezondheid en ziektes, met name de impact van biobased moleculen op levende systemen.
Het genereren van grote datasets doen we voornamelijk met behulp van Next Generation Sequencing-technologieën (Illumina en Nanopore). In de Hanze Sequencing Facility vindt deze sequencing plaats in het kader van subsidieprojecten en bedrijfsopdrachten. Deze faciliteit genereert datasets waarmee onder meer studenten van de opleidingen Bio-informatica, Data Science, Medische Diagnostiek en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kunnen werken.
De Hanze Sequencing Faciliy werkt o.a. mee in het Holomicrobioom Initiatief, dat beoogt microbiomen te bestuderen als onderdeel van ecosystemen binnen de mens (darm, huid, mond) en het Dubbele Dijk-project, waarin het grondmicrobioom wordt bestudeerd. Ook kijken we naar gedefinieerde microbiële gemeenschappen die gebruikt worden om in fermentaties specifieke moleculen te produceren. Verder doen we RNA-sequencing op humane cellijnen die model staan voor longkanker.
Je geeft leiding aan de werkzaamheden binnen de Hanze Sequencing Facility en je bouwt deze werkzaamheden verder uit, waarbij je de verbinding legt tussen de bijdragende lectoraten binnen het Kenniscentrum Biobased Economy: Data Science for Life Sciences and Health en Biomolecules and Health. Je definieert projecten op het snijvlak van microbiologie, cellulaire biologie, immunologie en oncologie, en schrijft subsidieaanvragen in samenwerking met de betrokken lectoren, de Impact Developer Biotech Booster en andere relevante betrokkenen binnen en buiten de lectoraten. Ook zorg je voor succesvolle uitvoering van deze projecten. Daarnaast houd je je bezig met het verantwoord en FAIR opslaan van de data die uit onderzoeksprojecten verkregen worden. Je doet dit samen met een team van drie datastewards. Verder:
Je gaat werken bij de leeropdrachten Data Science for Life Sciences & Health van Wynand Alkema en Biomolecules and Health van Fin Milder binnen het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen.
Het onderzoek binnen Data Science for Life Sciences & Health richt zich op de ontwikkeling en toepassing van methoden en algoritmen voor het snel en efficiënt verzamelen en analyseren van grote datasets in de context van de levenswetenschappen. Dit omvat de toepassing van de FAIR-principes voor datastewardship en het gebruik van multivariate statistieken en kunstmatige intelligentiemethoden voor data-analyse. Het toepassingsdomein van het onderzoek van het lectoraat Data Science for Life Sciences & Health strekt zich uit van de ontwikkeling van kosteneffectieve en hoogwaardige nieuwe voedselingrediënten tot de analyse van de (farmaceutische) verbindingen in gezondheid en ziekte. De bacheloropleiding Bio-informatica en de masteropleiding Data Science for Life Sciences zijn nauw betrokken bij de onderzoeksprojecten bij Data Science for Life Science and Health.
Het onderzoek binnen Biomolecules and Health richt zich op de moleculaire processen die betrokken zijn bij gezondheid en ziektes, met name de impact van biobased moleculen op levende systemen. Daartoe worden biomarkers geïdentificeerd waarmee de effecten van moleculen op levende systemen beter kunnen worden begrepen. Deze levende systemen variëren van microbiële gemeenschappen tot menselijke cellijnen en gehumaniseerde 3D-modellen. Daarbij ligt de focus op de valorisatie van biobased grondstoffen, ingrediënten en processen voor producten die de kwaliteit van leven en lichaamsfuncties ondersteunen.
Wil je meer weten over deze functie? Neem voor vragen contact op met Wynand Alkema, lector Data Science voor Life Sciences & Health. E-mail: w.b.l.alkema@pl.hanze.nl; telefoonnummer: 06 14727938. Let op! Dit e-mailadres niet gebruiken voor je sollicitatie. Klik daarvoor op de sollicitatiebutton.
Stuur dan je cv en motivatie via de sollicitatiebutton.